Na úvod
Svatý Martin v MV
- Details
- Category: Novinky z Moravské Vinotéky
První láhev otevřeme tento pátek v 11,11 hodin. Okoštovat budete moci přes 70 vzorků od téměř 30 vinařů. Zde je abecední výčet vinařství, která budou 11.11. prezentována: Ampelos Vrbovec, Bíza Čejkovice, Červinka Horní Věstonice, Drmola Bavory, Dufek Svatobořice, Gotberg Popice, Grmolec Hovorany, Hlinecký Čejkovice, Hort Dobšice, Komarov Ivančice, Kosík Tvrdonice, Košut Prušánky, Lahofer Dobšice, Maňák Žádonice, Nestarec Velké Bílovice, Palavín Bavory, Plaček Moravské Bránice, Skalák Skalka u Kyjova, Sonberk Popice, Spevák Velké Bílovice, Šalša Kyjov, Šamšula Čejkovice, Šoman Dolní Dunajovice, Štěpánek Mutěnice, Trávníček a Kořínek Hnanice, Vinselekt Michlovský Rakvice, Volařík Mikulov, Vrba Mutěnice, Waldberg Vrbovec.
Zájemci si mohou u nás na prodejně zakoupit v předprodeji vstupenku na neomezenou degustaci po celý den, a to v ceně 190 Kč. Na místě bude vstupné celodenní ochutnávky ve výši 250 Kč. Kdo nebude chtít koštovat tolik, může si pořídit kupón na ochutnání 5 vzorečků. Kupóny budou k dostání v pátek. Ti, kteří se obávají, že na ně v odpoledních hodinách nic nezbude, protože za námi vyrazí třeba až po práci, se nemusí bát. Otevírání lahví bude řízené, na všechny se dostane od 11,11 hodin až do večera... :-)
Akce potrvá do 21. hodiny, těšit se můžete také na živou muziku. Vystoupí folkově-country-lidová kapela v čele s Mirkem Venclem. Bude se na co těšit ;-).
PS: I naše páteční sudovka bude "mladá" ! Točit budeme následující zemská vína 16. ročníku:
- Veltlínské zelené od vinařství Prokop z Krumvíře
- Müller Thurgau od vinařství Prokop z Krumvíře
- Modrý Portugal od p. Práta z Velkých Pavlovic
Podzim v Moravské Vinotéce
- Details
- Category: Novinky z Moravské Vinotéky
Posíláme podzimní pozdrav z MV a na vědomost dáváme, že od pátku 21. 10. prodáváme posledních pár doušků burčáku (pálavský Veltlín v pozdním sběru), a to za přátelskou cenu 60 Kč/litr :-). Takže kdo dřív přijde, na toho se dostane.
Také bychom Vás rádi pozvali na tradiční ochutnávku svatomartinských a mladých vín, která se bude konat již v pátek 11. listopadu od 11,11 hod. Zlevněné vstupenky jsou již v předprodeji. Přehled vzorků bude zveřejněn a průběžně aktualizován na našich webových stránkách.
Přijďte, těšíme se na Vás ! ;-)
Červený burčák v MV
- Details
- Category: Novinky z Moravské Vinotéky
Na vědomost se dává, že v pátek 16. 9. od poledne si u nás ve vinotéce můžete "smlsnout" na červeném burčáku z Rulandy modré z vinařství Červinka z Horních Věstonic :-).
A pokud byste to zítra nestihli, přijďte se v sobotu 17. 9. podívat na Erbovní slavnosti na Slovanském náměstí v Králově Poli. Tam budeme po celý den v našich stáncích prodávat bílý i červený burčák, víno, něco na zakousnutí a další...
Přijďte, těšíme se na Vás !
Burčák v Moravské Vinotéce
- Details
- Category: Novinky z Moravské Vinotéky
Vážení přátelé,
nemáme zachlazené dovozové mošty pochybné kvality, ale 100% čistou hroznovou šťávu, proto Vás zveme, výměna krve za burčák začíná v Moravské Vinotéce na Mojmíráku v pátek 2. 9. po poledni a bude trvat téměř až do konce vinobraní.
Jako první vzorek Vám nabídneme pálavskou MALVERINU od pana Červinky z Horních Věstonic. Jedná se o odrůdu vytvořenou šlechtiteli z Resistantu, která vznikla křížením Večerky, Merlotu a dalších interspecifických kultivarů. Bobule této odrůdy mají krásnou šedočervenou barvu. Přijďte okoštovat tradiční kvalitu našeho burčáku!
A jak že to je s opravdovým burčákem?
Burčák se oproti vínu nevyrábí, pravý burčák vzniká !!!
Tento nápoj z částečně zkvašeného vinného moštu je specifikou našich končin a snad nikde v Evropě nedosáhl takové popularity, jako u nás. Snad ještě na Slovensku nebo v Maďarsku, ale například v Rakousku a v Německu není po něm ani zdaleka taková poptávka jako v České republice. V německy mluvících zemí se nazývá " Sturm" a pije se jako zvláštnost, jako mezistupeň při výrobě vína a to jen po krátkou dobu několika týdnů.
U nás se smí burčák prodávat 4 měsíce dle platné legislativy od 1. 8. do 30. 11. a jeho konzumace je, alespoň na jižní Moravě, téměř masová. Před pár desítkami let se s nadsázkou říkalo, že v září žije město Brno jen z veletrhů a z burčáku.
Pokud chce kupující koupit opravdu burčák a ne částečně zkvašený hroznový mošt, měl by se zajímat o původ hroznů. Burčákem je totiž možno nazývat, a to podle vinařského zákona, pouze mošt, který je vyroben z hroznů pocházejících z České republiky.
Barva burčáku z bílých odrůd by měla být světle žlutá, žlutozelená nebo zlatavá. Pokud je burčák správně odkalený, neměl by obsahovat žádné pevné částečky, například pecičky, třapiny nebo slupky. Vůně burčáku by měla být čistá, bez acetaldehydových tónů, či zápachu zkažených vajec. V chuti by měl být perlivý, sladší, mírně alkoholický (1-7%) a s kyselinou typickou pro daný ročník. Neměly by se objevovat např. hořké tóny nebo přemíra alkoholu spolu se sladkostí. To napovídá, že burčák je míchán z čerstvě vylisovaného moštu spolu s přešlým burčákem (řezákem).
Někteří podnikavci ředí burčák oslazenou vodou nebo přidávají mošty z jiných druhů ovoce, nejčastěji jablek. Burčák je pak nápadně řídký nebo je nahnědlý. Stánků s burčákem je v ulicích moravských měst nepočítaně a nově vznikají také tzv. "burčákomaty", v kterých se prodává jen málo rozkvašený mošt. Na pravý burčák si tak musíte chvíli počkat. Dobrý burčák je k dostání ve většině vinoték a aby byl tento oblíbený nápoj skutečné dobrý, bdí nad jeho kvalitou kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Stává se, že je burčák ředěn vodou klidně z 50 % i více, což je nejčastější přestupek proti zákonům i dobrým mravům. Vinaři jsou si vědomi, že dobrý burčák může jejich firmě pomoci k popularitě, špatný naopak poškodit jejich dobré jméno. Proto si některá známá vinařství zřizují vlastní stánky nebo prodávají burčák do vinoték, kde se jim zdá být větší jistota kvality, než u některých pouličních prodejců nebo prodejců u silnic. Ti obvykle jdou totiž po burčákové sezóně prodávat úplně jiný sortiment, který slibuje podobně rychlý zisk.
Pro burčák jsou vhodné rané a aromatické odrůdy. Typickými jsou Müller Thurgau, Irsai Oliver, Veltlínské červené rané, Moravský muškát, Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský. Ne každý má štěstí ochutnat burčák z takových odrůd, jako je Pálava, Sauvignon, Chardonnay, Rulandské šedé nebo Ryzlink rýnský, který pak může být opravdovou lahůdkou.
Stejně tak, jako se postupně zvyšuje kvalita moravského vína, mělo by tomu být i u burčáku, bez kterého si prostě "moravský podzim" nelze představit.
Page 16 of 19