Vážení přátelé,

nemáme zachlazené dovozové mošty pochybné kvality, ale stoprocentní čistou hroznovou šťávu, proto Vás zveme,

výměna krve za burčák začíná v Moravské vinotéce na Mojmíráku v pátek 4.9. po poledni a bude trvat téměř až do konce vinobraní.

Jako první vzorek Vám nabídneme pálavský Muller Thurgau od pana Červinky z Horních Věstonic. Příjďte okoštovat tradiční kvalitu.

Jak že to je s opravdovým burčákem?

Burčák se na rozdíl od vína nevyrábí, pravý burčák vzniká !!

Tento nápoj z částečně zkvašeného vinného moštu je specifikou našich končin a snad nikde v Evropě nedosáhl takové popularity, jako u nás. Snad ještě na Slovensku nebo v Maďarsku, ale například v Rakousku a v Německu není po něm ani zdaleka taková poptávka jako v České republice. V německy mluvících zemí se nazývá " Sturm" a pije se jako zvláštnost, jako mezistupeň při výrobě vína a to jen po krátkou dobu několika týdnů.

U nás se smí burčák prodávat 4 měsíce (1.8.-30.11.) a jeho konzumace je, alespoň na jižní Moravě, téměř masová. Před pár desítkami let se s nadsázkou říkalo, že v září žije město Brno jen z veletrhů a z burčáku.

Pokud chce kupující koupit opravdu burčák a ne částečně zkvašený hroznový mošt, měl by se zajímat o původ hroznů. Burčákem je totiž možno nazývat, a to podle vinařského zákona, pouze mošt, který je vyroben z hroznů pocházejících z České republiky.

Barva burčáku z bílých odrůd by měla být světle žlutá, žlutozelená nebo zlatavá. Pokud je burčák správně odkalený, neměl by obsahovat žádné pevné částečky, například pecičky, třapiny a slupky. Vůně burčáku by měla být čistá, bez acetaldehydových tónů, či zápachu zkažených vajec. V chuti by měl být perlivý, sladší, mírně alkoholický (1-7%) a s kyselinou typickou pro daný ročník. Neměly by se objevovat např. hořké tóny nebo přemíra alkoholu spolu se sladkostí. To napovídá, že burčák je míchán z čerstvě vylisovaného moštu spolu s přešlým burčákem (řezákem).

Někteří podnikavci ředí burčák oslazenou vodou nebo přidávají mošty z jiných druhů ovoce, nejčastěji jablek. Burčák je pak nápadně řídký nebo je nahnědlý. Stánků s burčákem je v ulicích moravských měst nepočítaně a nově vznikají také tzv. "burčákomaty", v kterých se prodává jen málo rozkvašený mošt. Na pravý burčák si tak musíte chvíli počkat. Dobrý burčák je k dostání ve většině vinoték a aby byl tento oblíbený nápoj skutečné dobrý, bdí nad jeho kvalitou kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Stává se, že je burčák ředěn vodou klidně z 50% i více, což je nejčastější přestupek proti zákonům i dobrým mravům. Vinaři jsou si vědomi, že dobrý burčák může jejich firmě pomoci k popularitě, špatný naopak poškodit jejich dobré jméno. Proto si některá známá vinařství zřizují vlastní stánky nebo prodávají burčák do vinoték, kde se jim zdá být větší jistota kvality, než u některých pouličních prodejců nebo prodejců u silnic. Ti obvykle jdou totiž po burčákové sezóně prodávat úplně jiný sortiment, který slibuje podobně rychlý zisk. 

Pro burčák jsou vhodné rané a aromatické odrůdy. Typickými jsou Muller Thurgau, Irsai Oliver, Veltlínské červené rané, Moravský muškát, Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský. Ne každý má štěstí ochutnat burčák z takových odrůd, jako je Pálava, Sauvignon, Chardonnay, Rulandské šedé nebo Ryzlink rýnský, který pak může být opravdovou lahůdkou. 

Stejně tak, jako se postupně zvyšuje kvalita moravského vína, mělo by tomu být i u burčáku, bez kterého si prostě "moravský podzim" nelze představit.

Autoři: Luděk Machala a Jakub Adámek

Moravská Vinotéka

Autor: Jakub Adámek