Novinky z Moravské Vinotéky

Novinky z Moravské Vinotéky

Velikonoce se rychle blíží! Přijďte za včasu doplnit vinné zásoby. :-)

Naše prodejna bude otevřena do "Zeleného čtvrtku" 24. 3. do 18,30 hodin. Od "Velkého pátku" 25. 3. až do "Velikonočního pondělí" 28. 3. máme zavřeno.

Přejeme příjemné prožití svátků !

Rádi bychom Vám pozvali na některou z našich středečních ochutnávek pořádaných v Moravské Vinotéce. Můžete si vybrat ze spousty termínu a velmi perspektivních vinařství.

23. 3. 2016 od 19 hodin - Vinařství SONBERK, Popice   ---   Snoubením země a slunce na vinici Sonberk vzniká víno s vlastním rukopisem. Sprašová vinice Sonberk, založená již ve 13. století, s ojedinělým výhledem na nejkrásnější dominantu Moravy - druhohorní pohoří Pálavy - je místem se skutečným geniem loci. Vytváří novodobou historii z jedinečného místa, unikátní vinice a rukopisu lidí, tvořících srdcem.

Na více než 40 hektarech pěstují zejména Ryzlink rýnský, Pálavu, Tramín a Sauvignon, způsobem šetrným k životnímu prostředí. Z ručně sklízených vlastních hroznů vyrábí do 150 000 lahví bílých, pouze přívlastkových vín charakteristických výraznou ovocností, originální šťavnatostí, vysokou mineralitou a vzrušující kořenitostí.
 

30. 3. 2016 od 19 hodin - Vinařství ČERVINKA, Horní Věstonice   ---   Vinařství sídlí v obci Horní Věstonice pod Pálavou. Právě pod těmito vrchy se nachází většina vinic společnosti. Hospodaří na 120 ha vinic. Odrůdová skladba je velmi bohatá. Výsostné postavení má Ryzlink vlašský, kterému se zde velmi daří.  Co se týká ošetřování vinic, patří do integrované produkce.

Klade se velký důraz na kvalitu a zdraví vypěstovaných hroznů, bez kterých by nebylo možné následně vyrobit ta nejkvalitnější vína. Samotná výroba vína spojuje generační zkušenosti s moderní technologií a díky tomu jsou vyráběna vína té nejvyšší kvality. Důkazem jsou ocenění z mezinárodních výstav.
 

13. 4. 2016 od 19 hodin - Vinselekt MICHLOVSKÝ, Rakvice   ---   Trvale vysoká kvalita a chuťová odlišnost vín i nezaměnitelná adjustáž lahví podepsaných Doc. Ing. Milošem Michlovským, DrSc. otevřely cestu do specializovaných prodejen, špičkové gastronomie a na stoly zákazníků. „Již naši předkové poznali stěžejní vliv polohy při pěstování révy.

Po století rozhodují terroir společně s neúnavnou prací vinaře o kvalitě produkovaného vína.“ říká tento moravský vinař, muž, který se řadí k předním českým odborníkům v oboru vinařství, vinohradnictví a šlechtění révy vinné. Nesporně je průkopníkem zavádění nových technologií, metod a poznatků do praxe. Jako uznávaný odborník často usedá v hodnotících komisích vinařských soutěží, ze kterých a nejen z nich, jeho vína přiváží ocenění.
 

27. 4. 2016 od 19 hodin - REGINA COELI, Vinařství Trpělka & Oulehla, Nové Bránice   ---   Každý vinař, který pěstuje révu vinnou a vyrábí z ní víno, musí mít k této ušlechtilé plodině vztah. Vztah to není ledajaký. Pan Václav Trpělka v roce 1991 vinařství založil a společně s Ing. Lubošem Oulehlou se pustili do poctivé práce, dnes již na 26 ha vinic. Majitelé věří, že když se k dílu přistupuje s péčí a láskou, projeví se to v hroznech a konečně i ve výsledném produktu – víně.

Moderní technologie výroby, řízené kvašení a následné další procesy při zrodu vína jsou samozřejmé. Vyráběná červená vína jsou Frankovka, Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe, Rulandské modré, André a Merlot. Z bílých vín pak Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Pálava, Rulandské šedé, Chardonnay a Sauvignon. Rosé z Frankovky přináší skvělé osvěžení.

Posledním krokem před tím, než lahve s vínem opustí mateřský sklep, je opatření etiketou. Reginu Coeli (Královnu nebes) pro vinařství navrhl brněnský grafik Pavel Brabec. Výsledky práce se zrcadlí jednak v tom, že se vína dobře prodávají a zároveň i v ocenění na soutěžích (Valtické vinné trhy, Vinex, Vino-forum, Sauvignon Forum…).
 

Přihlaste se včas. Kapacita míst je omezena. Cena jedné ochutnávky je 200 Kč. Začínáme vždy v 19,00 hodin.

Těšíme se na Vás!!! 

Rezervace míst:
Telefonicky: 608 708 058 nebo 549 212 680
Emailem: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Tímto Vás zveme na další degustaci v Moravské Vinotéce, která se bude konat "netradičně v úterý", 8. března 2016 od 19 hodin.

Prezentovat svá vína bude náš "tradiční" moravský dodavatel-vinař pan Prokop z Krumvíře.

Společně ochutnáme lahvovanou produkci přívlastkových vín, bílých i červených, převážně v pozdním sběru. Výše vstupného je 200 Kč.

Přijďte, těšíme se na Vás!

 

Odkaz na fotoalbum z ochutnávky vinařství Šamšula z 24. 2. - https://plus.google.com/photos/104878010850487812944/albums/6255211168688928881?gpinv=AMIXal_d5rzHQHgd5c3TiaKQQgIOGODCwssn1C9JwhFS-bJTLZbjwPiQ4CqmADxQKJwjPxA3URy0BZRRbL1hpjW729WCpVN7GKvocQ9AQdTZYafAnqTCCoo&authkey=CKPC0IqOtOLCxAE&cfem=1

 

           Rádi bychom Vás pozvali na degustaci vín vinařství Šamšula z Čejkovic, která se bude konat ve středu 24. 2. Toto butikové vinařství, které celou svou produkci lahvuje, se specializuje na výrobu limitovaných partií přívlastkových, převážně bílých, vín exkluzivní kvality pocházejících z redukovaných sklizní hroznů většinou z vlastních vinic. Hlavní důraz je kladen na přípravu suchých vín, jež vynikají jemností a čistotou chutě.

Degustace začne v 19 hodin ve vinárně Moravské Vinotéky. Výše vstupného je 200 Kč.

Jedná se o první představení vzorků od pana vinaře Jakuba Šamšuly u nás na vinotéce.

Přijďte, těšíme se na Vás!

 

Moravská Vinotéka přeje všem Dobrý den. Titulek našeho web-článku - ...Dementi... - není oslovením těm, kteří u nás rádi nakupují a preferují lahodné a kvalitní víno, nýbrž reakce na  článek, jenž vyšel v novinách MF Dnes - "Zločinci, kteří ovládají trh, budou podnikat dál", viz obrázek výše. Touto formou bychom rádi uvedený sloupek z novin "dementovali", tj. prohlásili za značně upravený oproti rozhovoru, který vedla paní redaktorka s Vladimírem Adámkem.

Naše vinotéka byla dne 20. ledna 2016 oslovena, abychom se vyjádřili k novele vinařského zákona:

„Dobrý den, do brněnské MF DNES píši článek o tom, že vláda dnes schválila návrh novely vinařského zákona – to nejzásadnější - sudové víno tak v budoucnu budou moci prodávat pouze výrobci a dovozci a každá etiketa bude uvádět původ hroznů. Vinotéky pak začnou používat jednorázové nádoby. Při porušení zákona se zvýší pokuta z pěti až na padesát milionů korun.

Více v odkaze, uvedla paní redaktorka:
http://ekonomika.idnes.cz/novela-vinarskeho-zakona-0h5-/ekonomika.aspx?c=A160118_131946_domaci_zt

Mohu se, prosím, optat na váš názor na novelu, vítáte ji nebo naopak? Co pro vás budou znamenat ty jednorázové nádoby?

Děkuji předem za odpověď, Markéta Dušková.“ 

_____________________________________________________________________________________________________________________________

 

".....každopádně musím poopravit text paní redaktorky ve výše uvedeném odkaze, neboť mne nepřepadá pocit marnosti! Marnost je v počínání všech, kteří se přípravou novely zabývali a snažili se vytvořit opravy v zákoně, který již není plně funkční a dostatečně nepostihuje “nekalé praktiky“ některých dovozců, jejich chemických laboratoří, které se dále na etiketách prezentují jako moravská vinařství. Je mi líto mnoha hodin strávených přípravou a schvalováním předpisu, který neodstraní prodej nekvalitních a v některých případech zdraví ohrožujících tekutin, jenž se nestydí nazývat vínem a cenami ohrožovat naše výrobce. Ti za tuto prodejní cenu víno v podmínkách, které mají, ani nemohou nevyrobit!

Omlouvám se inspektorům za závěr článku, neboť správná citace poslední věty je: Zákon bude fungovat, jen pokud stát vytvoří inspektorům podmínky, aby mohli řádně dělat svoji práci“ ! (Což podpořil i následující článek Prezidenta Svazu vinařů, který potvrzuje černý trh, gangy, problém Policie ČR a Celní správy s kompetencemi a následně cituje, že SZPI nemá možnosti personální, ani organizační, aby vedla vyšetřování, kdo pančuje alkohol a kam ho dováží).

Naše víno si zaslouží dostatečnou prezentaci, podporu výroby a pro vinotéky slušné skladování i prodej v prostorách které splňují základní hygienické normy. Což jistě není skladování a prodej vína při letních teplotách kolem 25 – 30°C v provozovně a navíc, aby stáčecí kohouty „trčely ze zdi“ v každé trafice, zelenině, v hospodách pochybné úrovně a večerkách zahraničních prodejců, kteří neumí česky a vůbec neví co vlastně stáčejí.

Přeji všem, kteří mají víno rádi a kteří to s vínem myslí dobře, nechť se zákon vydaří a jeho další užívání bude k užitku, nikoliv ke škodě.

Jménem Moravské Vinotéky, v Brně 24.1.2016, Adámek Vladimír.

 

Související články:

Kvůli změně zákona podraží stáčené víno, tuší vinotéky - 21.1.2016

http://brno.idnes.cz/stacene-vino-zakon-0ns-/brno-zpravy.aspx?c=A160121_2220108_brno-zpravy_tr

 

Původ na etiketách a pokuta až 50 milionů. Vláda schválila vinařský zákon - 18.1.2016

http://ekonomika.idnes.cz/novela-vinarskeho-zakona-0h5-/ekonomika.aspx?c=A160118_131946_domaci_zt

 

Vinaři musí čarovat s geny révy. Zákazníci vyžadují novinky - 30.12.2015

http://brno.idnes.cz/nove-odrudy-vin-0it-/brno-zpravy.aspx?c=A151230_2215112_brno-zpravy_tr

 

Vinařský zákon jde do vlády. A vinaři netuší, co v něm je - 4.10.2015

http://brno.idnes.cz/vinarsky-zakon-jde-do-vlady-dfr-/brno-zpravy.aspx?c=A151001_2195361_brno-zpravy_tr

 

Vinaři dosáhli svého. Dál je může živit sudovka z ciziny - 17.8.2015

http://brno.idnes.cz/novela-zakona-o-prodeji-sudovych-vin-ds0-/brno-zpravy.aspx?c=A150717_2177812_brno-zpravy_vh

Page 17 of 21