Vínorádce - sommelier o víně

Vinný archiv.


V prvním díle jste se dočetli, že dělení vín může být úplně jednoduché, ale i složité. Záleží, jak jej pojmete. Popsali jsme základy dělení vína. Dnes se dozíte, jak se orientovat v rozdělení vín podle vinařského zákona, a jak víno dělí sommeliéři či restauratéři. Přečtěte si 2. díl.

Jak vybrat dobré víno?

Rozdělení vín může být záležitost docela jednoduchá, když k ní přistupujete stylem chutná – nechutná (v tomto případě řečeno moravským dialektem: dá sa / nedá sa), ale taky velmi složitá, když si zadáte kritérií o něco víc. Chcete se vyznat alespoň v základech? Chcete vědět, jak k rozdělení vín přistupují historikové, obchodníci, výrobci, zákonodárci, restauratéři, degustátoři či sommelieři? Čtěte dál.

Jaká je historie vína, odkud se dostalo na Moravu?Říká se, že víno je staré jako lidstvo samo. Zní to pěkně, ale pravda to není. Můžeme však připustit, že je víno velmi pravděpodobně starší než důkazy o jeho výrobě. Kdo jej začal pěstovat? Odkud se víno dostalo do Evropy a České republiky? A jaké odrůdy? Přečtěte si stručnou historii vína v pár odstavcích, buďte vínoznalcem.