Jak vybrat dobré víno?

Rozdělení vín může být záležitost docela jednoduchá, když k ní přistupujete stylem chutná – nechutná (v tomto případě řečeno moravským dialektem: dá sa / nedá sa), ale taky velmi složitá, když si zadáte kritérií o něco víc. Chcete se vyznat alespoň v základech? Chcete vědět, jak k rozdělení vín přistupují historikové, obchodníci, výrobci, zákonodárci, restauratéři, degustátoři či sommelieři? Čtěte dál.

 

Jak se vína rozdělují?
 

Jeden starý francouzský bonmot tvrdí, že se vína jednoduše dělí na ta, která si koupit můžete a na ta, která si nikdy nekoupíte, protože na ně nebudete mít. Je to pravda, a i když tím byla myšlena hlavně vína z Burgundska a Bordeaux, celá tato záležitost je podstatně složitější.

 

Představte si, že stojíte na dlouhé chodbě se spoustou dveří. A za každými z nich sedí někdo, kdo vám podá jiný pohled na věc. Každý bude sice jiný, ale všechny mohou být pravdivé. Budou tam třeba ti, jejichž výklad bude mít oporu ve vinařských zákonech a platných vyhláškách, ale také lidé s praxí ve výrobě či obchodu. Jejich pohled bude zase trochu jiný – okořeněný mnohaletou zkušeností a možná i nadhledem.

 

Dveře, za kterými sedí historik

 

První víno se velmi pravděpodobně vyrobilo z hroznů, které někdo posbíral z planě rostoucích rostlin. A už tehdy se mohlo rozlišovat, jestli rostly v lese u potoka nebo v lese na kopci. Spíš to tehdy nikoho nezajímalo, snad jen ty, kteří si měli pamatovat místo, kde ona divoká réva rostla.

 

Víno se dlouhá staletí používalo k obřadným a náboženským účelům a jeho kvalita byla zcela nepodstatná. Jakmile se však z vína stal nápoj vládnoucí elity, začalo se víno rozlišovat. Přispěla k tomu i změna způsobu života z kočovného na usedlý.

 

Obchodování s vínem přineslo i první pojmenování těchto rozdílů, které však většinou odrážely jen místo původu (například z Egypta, z Kavkazu, z Kréty…), nikoliv další údaje. Později se u vína hodnotila především barva a vůně, chuť byla stále podružná, protože se víno pilo ředěné vodou a často i s přídavkem aromatických bylin.

 

Teprve Římané začaly amfory s vínem označovat písmeny C. O. S. (color-odor-sapor), což mělo znamenat, že víno uvnitř je v pořádku po stránce barvy-vůně-chuti. Nejpopulárnější víno antiky bylo červené Falernské z Kampánie a lisovalo se z hroznů odrůdy Ellanio, napovídající, že do Itálie přišlo z Řecka.

 

Základní rozdělení vína

 

Vstupte do dalších dveří, na kterých je místo jmenovky uveden bonmot z úvodu našeho povídání. Ano, najdete za nimi obchodníka s vínem, který vám řekne, že dělení vín je mnohem jednodušší: „bílé-červené-růžové, tiché nebo šumivé“ a „chutná-nechutná“ a „za peníze nebo zadarmo“. Přitom se na vás mile usměje. Potřebuje víno prodat a dobře ví, že každé má svého kupce. Vrcholem jeho umění je, že vás umí přesvědčit k znásobení částky, kterou jste původně chtěli za víno utratit.

 

Počítejte s tím, že nad lacinými víny mávne rukou i když si tuto možnost pro jistotu ponechá v záloze. Začne vám mluvit o kvalitě vína, původu vín nejen dle zemí, ale i podle vinařských oblastí, způsobu výroby a dlouhé tradici, místních odrůdách a o doložených úspěšných obchodech se známými osobnostmi. Použije všechna možná kriteria rozdělení vín a to by bylo, abyste nezabrali!

 

Chcete však vědět víc a mít informace o tom, co se od kterého vína dá čekat? Nestačí vám jen, že váš obchodník prodal jisté víno třeba anglické královně a že právě toto víno bylo oblíbeným Luciana Pavarottiho? Slyšíte navíc o zmíněném víně poprvé a stejně tak o vinařství, které ho vyrobilo? Chcete mít víc jistoty?

 

Jak se vína dělí podle vinařského zákona?

 

Dlužno podotknout, že jak kterého! Dvě slavné vinařské země s dlouholetou tradicí a skvělými víny, navíc spolu sousedící, mají zcela rozdílné vinařské zákony. Ve Francii se rozdělují vína podle místa původu, v Německu zase podle kvality, vyjádřené vyzrálostí hroznů. Jak se v tom smysluplně vyznat? Na tuto problematiku se zaměříme v příštím povídání.

Autor: Ing. Luděk Machala
sommelier Moravské Vinotéky
Absolvent VŠZ Brno a celoživotní ctitel dobrého vína. Certifikovaný sommelier. Jako odborný průvodce vinařských zájezdů projel za více než 20 let téměř celou vinařskou Evropu. Kromě vína miluje i historii, literaturu, plavání a pěší turistiku.