Na úvod
Červený burčák v MV
- Details
- Category: Novinky z Moravské Vinotéky
Na vědomost se dává, že v pátek 16. 9. od poledne si u nás ve vinotéce můžete "smlsnout" na červeném burčáku z Rulandy modré z vinařství Červinka z Horních Věstonic :-).
A pokud byste to zítra nestihli, přijďte se v sobotu 17. 9. podívat na Erbovní slavnosti na Slovanském náměstí v Králově Poli. Tam budeme po celý den v našich stáncích prodávat bílý i červený burčák, víno, něco na zakousnutí a další...
Přijďte, těšíme se na Vás !
Burčák v Moravské Vinotéce
- Details
- Category: Novinky z Moravské Vinotéky
Vážení přátelé,
nemáme zachlazené dovozové mošty pochybné kvality, ale 100% čistou hroznovou šťávu, proto Vás zveme, výměna krve za burčák začíná v Moravské Vinotéce na Mojmíráku v pátek 2. 9. po poledni a bude trvat téměř až do konce vinobraní.
Jako první vzorek Vám nabídneme pálavskou MALVERINU od pana Červinky z Horních Věstonic. Jedná se o odrůdu vytvořenou šlechtiteli z Resistantu, která vznikla křížením Večerky, Merlotu a dalších interspecifických kultivarů. Bobule této odrůdy mají krásnou šedočervenou barvu. Přijďte okoštovat tradiční kvalitu našeho burčáku!
A jak že to je s opravdovým burčákem?
Burčák se oproti vínu nevyrábí, pravý burčák vzniká !!!
Tento nápoj z částečně zkvašeného vinného moštu je specifikou našich končin a snad nikde v Evropě nedosáhl takové popularity, jako u nás. Snad ještě na Slovensku nebo v Maďarsku, ale například v Rakousku a v Německu není po něm ani zdaleka taková poptávka jako v České republice. V německy mluvících zemí se nazývá " Sturm" a pije se jako zvláštnost, jako mezistupeň při výrobě vína a to jen po krátkou dobu několika týdnů.
U nás se smí burčák prodávat 4 měsíce dle platné legislativy od 1. 8. do 30. 11. a jeho konzumace je, alespoň na jižní Moravě, téměř masová. Před pár desítkami let se s nadsázkou říkalo, že v září žije město Brno jen z veletrhů a z burčáku.
Pokud chce kupující koupit opravdu burčák a ne částečně zkvašený hroznový mošt, měl by se zajímat o původ hroznů. Burčákem je totiž možno nazývat, a to podle vinařského zákona, pouze mošt, který je vyroben z hroznů pocházejících z České republiky.
Barva burčáku z bílých odrůd by měla být světle žlutá, žlutozelená nebo zlatavá. Pokud je burčák správně odkalený, neměl by obsahovat žádné pevné částečky, například pecičky, třapiny nebo slupky. Vůně burčáku by měla být čistá, bez acetaldehydových tónů, či zápachu zkažených vajec. V chuti by měl být perlivý, sladší, mírně alkoholický (1-7%) a s kyselinou typickou pro daný ročník. Neměly by se objevovat např. hořké tóny nebo přemíra alkoholu spolu se sladkostí. To napovídá, že burčák je míchán z čerstvě vylisovaného moštu spolu s přešlým burčákem (řezákem).
Někteří podnikavci ředí burčák oslazenou vodou nebo přidávají mošty z jiných druhů ovoce, nejčastěji jablek. Burčák je pak nápadně řídký nebo je nahnědlý. Stánků s burčákem je v ulicích moravských měst nepočítaně a nově vznikají také tzv. "burčákomaty", v kterých se prodává jen málo rozkvašený mošt. Na pravý burčák si tak musíte chvíli počkat. Dobrý burčák je k dostání ve většině vinoték a aby byl tento oblíbený nápoj skutečné dobrý, bdí nad jeho kvalitou kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Stává se, že je burčák ředěn vodou klidně z 50 % i více, což je nejčastější přestupek proti zákonům i dobrým mravům. Vinaři jsou si vědomi, že dobrý burčák může jejich firmě pomoci k popularitě, špatný naopak poškodit jejich dobré jméno. Proto si některá známá vinařství zřizují vlastní stánky nebo prodávají burčák do vinoték, kde se jim zdá být větší jistota kvality, než u některých pouličních prodejců nebo prodejců u silnic. Ti obvykle jdou totiž po burčákové sezóně prodávat úplně jiný sortiment, který slibuje podobně rychlý zisk.
Pro burčák jsou vhodné rané a aromatické odrůdy. Typickými jsou Müller Thurgau, Irsai Oliver, Veltlínské červené rané, Moravský muškát, Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský. Ne každý má štěstí ochutnat burčák z takových odrůd, jako je Pálava, Sauvignon, Chardonnay, Rulandské šedé nebo Ryzlink rýnský, který pak může být opravdovou lahůdkou.
Stejně tak, jako se postupně zvyšuje kvalita moravského vína, mělo by tomu být i u burčáku, bez kterého si prostě "moravský podzim" nelze představit.
Degustace vín z vinařství Trávníček & Kořínek z Hnanic
- Details
- Category: Novinky z Moravské Vinotéky
Zveme Vás na degustaci přívlastkových vín z vinařství Trávníček & Kořínek z Hnanic, která se bude konat ve středu 22. 6. 2016 od 19,00 v Moravské Vinotéce. Jedná se o první prezentaci tohoto vinařství u nás ve vinotéce. Společně ochutnáme bílá a růžová vína a také edici vín "POZDRAVY Z NÁRODNÍHO PARKU".
Prezentace vín a samotný košt proběhnou v případě příznivého počasí ve venkovních přilehlých prostorách vinotéky. Přihlaste se včas, kapacita míst je omezena. Cena vstupného je 200 Kč na osobu.
Přijďte, těšíme se na Vás! ;-)
Rezervace míst:
- emailem: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
- telefonicky: 608 70 80 58 nebo 549 21 26 80
Výsledky výstavy vín "Od desíti do šestnácti"
- Details
- Category: Novinky z Moravské Vinotéky
Vážení,
rádi bychom Vám sdělili výsledky letošní výstavy „Od desíti do šestnácti“, kterou jsme pořádali v sobotu 28. 5. v Moravské Vinotéce. Chceme poděkovat našim dodavatelům za výborné vzorky a všem zúčastněným milovníkům vína za názor i hodnocení.
BOHATÁ FOTOGALERIE CELÉ AKCE:
SOUHRNNÉ VYHODNOCENÍ VÝSTAVY:
Šampion výstavy dle hodnocení zákazníků
- vzorek č. 42 – TR, kab., 2015, Vinařství Trávníček & Kořínek, Hnanice
Šampion výstavy dle hodnocení týmu MV
- vzorek č. 27 – RR, ps, 2012, Vinařství Sonberk, Popice
Další vítězové dle hodnocení zákazníků i týmu MV
- vzorek č. 19 – Sg, ps, 2015, Vinařství Volařík, Mikulov
- vzorek č. 15 – Sg, VOC, 2015, Vinařství Lahofer, Dobšice
PS: Všechny vzorky bulharských vín, které byly prezentovány na výstavě, máte možnost ochutnat již tuto středu 8.6. na naší degustaci vín z Thrácké nížiny od 19 hodin ve vinárně MV.
Page 19 of 22